Om Mellisklubben

MellisKlubben är en ideell förening som startade 2019 av Laura Petersson De Maria. Laura vill ge cancersjuka barn och ungdomar en möjlighet att få en stund då sjukdomen inte är i fokus samtidigt som de kan umgås med sin familj och få ett näringsrikt mellanmål som barnen och ungdomarna är med och skapar. Konceptet är enkel och inkluderande. 

Vi som driver MellisKlubben

MellisKlubbens styrelse består av fem engagerade kvinnor med bred kompetens:

– Laura Petersson De Maria, grundare, ordförande och aktiv på sjukhuset (kursledare, egen företagare inom livsmedelsverksamhet, ekonomiadministratör, eventarrangör, matupplevelse-entusiast).

– Åsa Asp, medgrundare, styrelseledamot och aktiv på sjukhuset (matentusiast som älskar mat, smaker och att dela dem med andra. Projektledare, konceptutveckling, coach/terapeut).

– Carina Lundh Hagelin, sekreterare (leg. sjuksköterska och specialistsjuksköterska inom onkologi, docent). 

Caroline Barouta styrelsemedlem 

– Maria Nygårds, styrelsemedlem (leg. dietist, entreprenör, konceptutveckling, varumärkeschef).

Det är även många eldsjälar som sporadiskt engagerar sig i verksamheten och bidrar med sin kompetens till exempel med formgivning, korrekturläsning av texter, förberedning av material ect

Följ länken nedan för att läsa Mellisklubbens stadgar:

Utmärkelser

I maj 2019 fick MellisKlubben Olle Björk stipendium för berömliga insatser i arbete för barn med cancer, utgivare Barncancerfonden. Det är framförallt läkare, docenter och forskare som får stipendiet. Även Sjukhusclownerna och MellisKlubben har fått det fina erkännandet. 

Motivering till stipendiet är: ”Med stort hjärta, engagemang och omtanke har Laura och Åsa skapat en gemenskap kring mellanmålet på barnonkologen på NKI som fått både personal och föräldrar att häpna. Laura och Åsa har varit varmt uppskattade eldsjälar på avdelningen som visat hur stor betydelse ett mellanmål kan ha”.

Läs mer om stipendiet

Vad händer på sjukhuset

När MellisKlubben knackar på hos avdelningen, innebär det att två av oss dukar upp ett inbjudande färgglatt bord med massor av frukt, bär och annat gott. Barn och ungdomar får välja fritt bland råvarorna och skapa sina egna mellanmål utifrån deras smak och dagsform. De får en skärbräda, en kniv och en behållare att mixa i. Tillsammans fixar vi, smakar och har det trevligt. Det som ofta händer när MellisKlubben är på plats, är att barnen och ungdomarna blir sugna på att smaka. Ibland har de inte kunnat äta under en lång tid, att lyckas väcka deras matglädje är fantastiskt! Deltagarna, deras familjer och personal på avdelningen upplever våra aktiviteter som en givande stund.

Sedan mars 2020 tillsammans fast på distans

Under pandemin har vi lyckats ställa om och vara på sjukhuset fast på distans, varje onsdag på två avdelningar på Karolinska Sjukhuset bjuder vi barnen på färdiga smoothie från Froosh samt något kul att göra tillsammans med sina anhöriga. Dessutom får alla barn som väljer att vara med en liten anpassad present veckan efter. Vi har kallat aktiviteten MellisChallenge.